Ook spelen bij Teater '77?
Zelf in de spotlight stappen? Van klassiek drama tot experimentele improvisaties, van straattoneel tot poppenkast, voor jongeren en voor ouderen. Teater ‘ 77 is er voor iedereen. Zou jij je graag aan willen sluiten bij een toneelvereniging in Breda? Stuur ons dan een bericht. We komen graag met je in contact!
"Een bijdrage leveren aan de kunstzinnige, culturele of maatschappelijke vorming en bewustwording van mensen."
Doelstelling Toneelwerkgroep Teater '77
Ons doel
Toneelwerkgroep Teater ’77 heeft als doelstelling:
“Een bijdrage leveren aan de kunstzinnige, culturele of maatschappelijke vorming en bewustwording van mensen.”
Teater ’77 tracht dit doel te bereiken door het voorbereiden, organiseren, en uitvoeren van theaterproducties in de ruimste zin van het woord, voor een zo breed mogelijk publiek.
Van klassiek drama tot experimentele improvisaties, van straattoneel tot poppenkast, voor jongeren en voor ouderen. Teater ’77 is een vereniging die al deze facetten niet uit de weg gaat, maar met beide handen aanpakt. Teater ’77 beperkt zich niet alleen tot de muren van het theater, maar zoekt nieuwe uitdagingen en originele vormen.
Voorstellingen van Teater ‘77 worden mede mogelijk gemaakt door Gemeente Breda
Regisseurs
Onze huidige regisseurs zijn Paul Terwijn, Rex Staneke en Wilbo Kouwenhoven.
Bij ons hebben o.a. geregisseerd: Claudia Maser, Marlijn Bouman, Mieke Bastiaansen, Anouk van den Berg, Simone de Kuyper, Mariëlla Huijgens-Steenbergen, Sjoerd van Helmond, Mary-lou von Stein en Franky van Dorst.
Draag je Teater '77 een warm hart toe? Steun ons dan met een donatie.
Beleef bijna 50 jaar theater
Hoewel er veel is veranderd, zijn er in de geschiedenis van Teater ’77 ook veel dingen hetzelfde gebleven. Bekijk ons archief en beleef opnieuw bijna 50 jaar producties van Teater ’77.
Bijna 50 jaar Teater '77
Teater ‘77 bestaat in 2027 50 jaar. Een periode met aan de ene kant veel veranderingen, in leden, regisseurs en speelruimte, maar ook met 50 jaar dezelfde behoefte om eigenzinnig amateurtheater voor een breed publiek op het toneel te brengen. Een vereniging die al jaren de doelstelling nastreeft om een bijdrage te leveren aan de kunstzinnige, culturele of maatschappelijke vorming en bewustwording van mensen, maar deze doelstelling steeds op een andere manier invult.
Alle begin is moeilijk. Zo ook de oprichting van Teater ‘77. Het initiatief tot de oprichting van een toneelvereniging werd genomen door Richard van Dommele en Henk Dijkema. In eerste instantie had men de vereniging De Entertainers genoemd, maar dat werd al gauw omgedoopt tot Theater ‘77. Er werden leden aangetrokken, een bestuur gevormd en Rien Malêe ging aan de slag als regisseur met het stuk Impromptu. Nadat Rien Malêe vertrokken was om een eigen theatergroep op te richten werd regisseur Thomas Mertens aangetrokken die onder anderen Angst duurt het langst en Een slok aarde zou regisseren.
In de beginperiode lijkt Theater ‘77 nog zoekende te zijn, er is een groot verloop aan leden en er worden niet veel producties gespeeld. In ‘83 komt hier een omslag in en het eerste dat opvalt is de naamsverandering, Theater ‘77 wordt Teater ’77.
Henk Dijkema vertelt: “we wilden een nieuwe start en daar hoorde een nieuwe naam bij, maar we kwamen er niet echt uit. Uiteindelijk hebben we maar besloten alleen de “h” weg te laten.” Vanaf dit moment is Henk Dijkema als artistiek leider en regisseur bij Teater ’77 betrokken, hij blijft tot 1992 actief en heeft onder anderen Je was zo lief toen je klein was, Jessica, Moeder Courage en Dyonisia geregisseerd. Vanaf 1983 wordt er gerepeteerd aan de Nieuwstraat, deze locatie zou gebruikt worden tot men in 1997 intrekt in de huidige ruimte aan de Markendaalseweg. In ’83 wordt ook voor het eerst gewerkt met drie verschillende groepen die elk een eigen stuk op de planken brengen.
Tijdens een lustrumjaar is het gebruikelijk om een speciale jubileumvoorstelling op te voeren. Voor het 20-jarige bestaan regisseert Paul Terwijn de voorstelling Merlijn, een gigantische productie, in samenwerking met een orkest en koor, over koning Arthur en het democratische ideaal van de ronde tafel. Paul Terwijn is in 1993 als regisseur bij Teater ‘77 gekomen en is tot op heden één van de regisseurs en artistiek leider van de theatervereniging. Voor het 25-jarige jubileum werden drie voorstellingen gespeeld om de door Jerom Bunnink ontworpen speelzaal aan de Markendaalseweg in te wijden. Deze zaal geeft Teater ’77 de luxe om voorstellingen in een eigen zaal te repeteren en te spelen, hoewel er nog steeds regelmatig voorstellingen op locatie gemaakt worden. In 2007 heeft Teater ‘77 de voorstelling Elvis has left the building opgevoerd in het Chassé Theater. 1977 is namelijk ook het jaar van het overlijden van Elvis Presley. De voorstelling bestond uit drie stukken die elk betrekking hadden op Elvis en het jaar 1977 en die in een groots decor tegelijkertijd werden gespeeld. In 2012 bracht Teater ’77 een locatieproject op het landgoed de Klokkenberg met drie speciaal voor deze gelegenheid geschreven stukken. Teater ’77 vierde het 40-jarig jubileum met de prachtige jubileumvoorstelling BABS. Een verrassende voorstelling geschreven door Jorg van den Kieboom, gespeeld door 14 leden van Teater ’77 en geregisseerd door Claudia Maser, Paul Terwijn en Rex Staneke. Met live muziek van Nico Jongenelen.
In 2022 bestond Teater ’77 45 jaar en dat vroeg om een groot feest! Een feest om in te halen wat we de tijdens de coronajaren ervoor niet hebben kunnen laten zien. Een feest om samen te vieren. Als in een wervelwind namen wij onze bezoekers mee door de festivalgangen van ons pand, waar ze steeds met een nieuw verhaal werden verrast. Theaterfestival Route 77 bestond uit 2 verschillende routes met elk 4 mini-voorstellingen die steeds op een andere locatie werden gespeeld. Voor of na de voorstelling kon het publiek genieten van een drankje, een hapje van onze foodtruck en het entertainment op ons festivalterrein.
Op dit moment (juni 2024) wordt er al weer nagedacht door bestuur en regisseurs hoe we ons 50-jarig jubileum kunnen vieren. Ga alvast maar uit van één groot spektakel want we hebben er allemaal zin in.
Hoewel er veel is veranderd, zijn er in de geschiedenis van Teater ’77 ook veel dingen hetzelfde gebleven. Allereerst het enthousiasme van vrijwilligers die veel bereiken, prachtige posters, zelfgebouwde decors en mooie jaarverslagen. De grote variatie in stukken, op zoek naar originaliteit en vernieuwing. Het feit dat Teater’77 al jaren met drie groepen werkt helpt hierbij, elk jaar ontstaan hierdoor weer nieuwe combinaties van mensen, wat zorgt voor een grote dynamiek. Er is een bepaalde traditie, net anders dan anders, eigenzinnige bewerkingen, veel zelfgeschreven werken, locatietheater. Ook het project op de Klokkenberg is een bewijs van deze eigenzinnigheid.